Masters van de Vikings actief in de eerste Frysmen

Masters van de Vikings actief in de eerste Frysmen

frysmen

Albert ven de Ven in aktie

 

WARNS – Afgelopen zondag volbrachten Albert van der Ven, Marcel Hoekstra en Reinier Ingwersen de eerste complete triathlon ooit in Friesland vanuit Warns. Een hele triathlon waarbij je de vrijheid en de kracht voelt van vrijheidsstrijder Grutte Pier, aldus één van de sportmannen. Na de fietsrit van 120 kilometer moest Ritske Flootman de strijd noodgedwongen staken.

De Frysman is 3,8 kilometer zwemmen in het IJsselmeer, gevolgd door 180 kilometer fietsen door het geplooide landschap met bosrijke omgeving in het prachtige Gaasterland en als toetje een hele marathon (42,2 kilometer) hardlopen met zes beklimmingen van het ‘Rea Kliff’en zes klimmetjes in Warns. De finish vond plaats bij de gedenksteen op de top van het ‘Rea Kliff’ met de typisch Friese uitspraak ‘Leaver dea as Slaef’.

Het werd uiteindelijk een heroische triathlon vanwege de extreme weersomstandigheden. Het zwemmen begon zonnig om 7.00 maar rond het middaguur werden de deelnemers verrast door hevige onweersbuien, hagel, regen en stormachtige wind. Van de 70 deelnemers haalden uiteindelijk 54 athleten de finish.
Winnaar werd Jeroen Tiebie uit Callantsoog in 9uur 31min. Reinier Ingwersen werd 17e in 11 uur 11 min (1.22-5.16-4.23); Albert van der Ven werd 45e in 12 uur 46 min  (1.26-5.55-5.16) en Marcel Hoekstra finishte als 52e in 13 uur 50 min (1.36-6.56-4.40).
Dankzij de uitstekende organisatie, het enthousiaste publiek en fantastische vrijwilligers werd het een onvergetelijke dag. Voor de duursportliefhebber kan alvast met trainen worden begonnen voor de volgende Frysman editie.