Silke Huisman zeer succesvol tijdens het NJJK 2016

Silke Huisman zeer succesvol tijdens het NJJK 2016

Silke Huisman zeer succesvol op het Nederlands Jeugdkampoenschap Zwemmen 2016.

 

Op 28 tot en met 31 januari j.l. werd het Nederlands Winterkampioenschap zwemmen voor jeugd gehouden in het Slotervaart zwemmen in Amsterdam.

 

Silke had zich als enige zwemster van de Vikings weten te kwalificeren op 7 afstanden. Die waren verdeeld over 3 dagen zodat ze een dag vrij moest vragen aan school. Die waren graag op voorhand bereid te delen in haar succes.

Zo’n kampioenschap is een imposant gebeuren, het gaat er officieel aan toe. Het duurt 4 dagen en is elke dag helemaal uitverkocht. Dat betekent elke dag een paar duizend toeschouwers.

 

Silke vond het best spannend allemaal en verbleef drie nachten in een hotel op 10 minuten fietsen van het zwembad. Dat fietsen vormde direct de warming up.

Bij het inzwemmen is alles al heel strak gereguleerd. Starten en sprinten gebeurt in aparte banen en als je je niet aan de regels houdt word je zelfs uitgesloten voor het hele toernooi.

Gelukkig was Laura van der Velde, zwemster van onze buur en vriendenclub FZC ’54 uit Franeker, er ook en kon Silke gebruik maken van de begeleiding van Stefan Rorije., trainer van FZC “54. De momenten dat hij er niet was moest haar vader deze rol op zich nemen.

Van tevoren had ze haar zinnen gezet op een aantal afstanden, de 50, 100 en 200 meter schoolslag de 100 meter vlinderslag en als uitsmijter de 100 meter vrije slag op zondag in de namiddag. Op de laatste afstand stond ze op de startlijst maar 1,5 seconde verwijderd van het podium.

 

Het kwam eigenlijk precies zo uit zoals ze het in haar hoofd had. Wat Silke heel goed kan is zich foccussen op een race. Tussen de races door is er tijd en ruimte voor lol met andere meisjes, maar eenmaal achter het startblok lijkt de hele wereld even vergeten.

Dit heeft haar vast ook geholpen bij haar prestaties. Ze behaalde veel top 10 plaatsen en zelfs 1 top 5 plek op de 100 meter schoolslag.

De podium plek op de 100 meter vrij, het koningsnummer, aan het einde van het lange weekend verliep tot het laatste keerpunt volgens plan. Ze opende de eerste 50 meter in 30 seconden, maar door een miser bij het laatste keerpunt kwam ze stil te liggen en verspeelde ze 1 of 2 seconden. De derde plek lag binnen handbereik. Zo’n sprint nummer is een adrenaline exolosie waarbij een enorme verzuring en zuurstofschuld ontstaat, die nog minuten lang aanhoudt na de race. Maar een paar minuten later, na het uitzwemmen herpakte ze zich weer en vertelde dat haar doelstelling is het Nederlands erepodium. Dat was een mooie afsluitende zin na drie prachte sportdagen.

 

IMG_8653