zv De Vikings op Facebook

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

KNZB selecties en criteria

Minioren

Een goede basisopleiding is belangrijk voor elke wedstrijdzwemmer. Deze basis wordt gelegd tijdens de minioren jaren. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar zijn in deze periode met name bezig met het aanleren en verbeteren van de basistechnieken van de zwemslagen, de keerpunten en de start. De KNZB heeft als hulpmiddel voor lesgevers inmiddels de SwimKick techniekschool en de SwimKick Techniekacademie geïntroduceerd.  Minioren zwemmen Speedo wedstrijden en wellicht andere wedstrijden en meten dus hun prestaties ten opzichte van elkaar. De bekende Speedo top-100 lijsten zijn een afgeleide van deze prestaties. Dat wekt de suggestie dat gezwommen tijden erg belangrijk zijn. Mooie tijden zijn echter van ondergeschikt belang in vergelijking met de technische uitvoering op basis waarvan een bepaalde tijd gezwommen wordt! Techniek staat op de eerste plaats, ook tijdens wedstrijden!

 

 

Tijdens de minioren jaren is er geen sprake van Nationale selecties. In de KNZB visie is dit te vroeg. Uit ervaring weten we dat de best presterende minioren een jaar later voorbij gestreefd kunnen zijn door vele leeftijdsgenoten die later sterker worden, groeien en een zwemslag technisch beter hebben leren beheersen.  We mogen niet verwachten dat prestaties, gemeten in tijd en technische uitvoering, stabiel zijn op deze jonge leeftijd. Daarnaast gaan we ervan uit dat Nationale activiteiten nog niet van toegevoegde waarde zijn. De eigen vereniging moet in staat worden geacht de minioren naar behoren te begeleiden binnen een lerende en plezierige  omgeving.

 

Ook raadt de KNZB kringen en regio’s aan terughoudend te zijn met selectie activiteiten voor minioren.

 

Junioren

Voor junioren sporters komt fase drie van het Meerjaren Opleidingsplan Zwemmen om de hoek kijken: TrainTrainen. In deze fase wordt de trainingsomvang geleidelijk opgevoerd. Nieuwe wedstrijden als Nationale Kampioenschappen worden geïntroduceerd.

 

Voor junioren sporters zijn verschillende activiteiten ontwikkeld.

 

Na elke Nationale Junioren Kampioenschappen wordt een selectielijst samengesteld aan de hand van de tijden uit het Meerjaren Selectie Systeem van de KNZB. Deze selectielijst bestaat uit junioren en jeugd sporters van A+, A, B en C niveau. Ondanks het feit dat de selecties lopende een seizoen geen uitvallers kent is er natuurlijk de mogelijkheid voor niet-selectieleden, zich met een bijzondere prestatie in de selectie te zwemmen. Die prestaties worden m.n. beoordeeld tijdens nationale kampioenschappen korte- en langebaan en andere wedstrijden op een 50 meter baan (lees: Swim Cup’s). Deze prestaties worden beoordeeld door de bondscoach Junioren, Jeugd, de Technisch Directeur en de RTC-trainers.